Dagens vindu blir stadig større og kravene til kvalitet endrer seg. Når Giljes monteringslinje for vindu og dører skal møte fremtiden, blir det gjort i samarbeid med Nordic Steel.
- Vi har investert i nye maskiner og et nytt anlegg. Vinduene folk ønsker i dag har vokst ut av pallestørrelse for lenge siden. Nå har vi fått utstyr til å heise vinduene opp, det er viktig for et bedre og sikrere arbeidsmiljø og noe vi har store forventninger til, forteller Tor Steinar Gilje i Gilje.
I Giljes produksjonslokaler i Dirdal er det bygget en ny monteringslinje på transportbånd. Alt som har med montasje av glass å gjøre blir utført her. Linjen kan nesten minne om togskinner, med egne sidespor, og ulike stasjoner for de ulike arbeidsoppgavene – som er alt fra å montere glass, karmer og beslag.
- Det begynte med et ønske om hva de skulle gjøre i fabrikken for å få en bedre monteringslinje. Vi visste at vi ikke kunne bruke taket til å henge utstyret i. Da tegnet og beregnet vi et alternativ med nye søyler gjennom hele bygget som bærer systemet. Vi har deretter produsert alt av stål, og montørene våre har utført all montasjen, sier Stig Laland, leder av plateavdelingen i Nordic Steel.
Det er levert cirka 45 tonn stål til Gilje fordelt på søyler, oppheng, lastbærere, braketter, plateknekter, oppheng av strømskinner og klemsikringer. Alt er levert i karbonstål, enten galvanisert eller lakkert.
- Gjennom hele prosjektet har Nordic Steel tilpasset utstyret akkurat slik vi trenger det. Alle deler til vinduene blir lagt inn på denne monteringslinjen, vi sparer derfor mye også på interntransport, forklarer Tor Steinar Gilje.
De store lastbærerne gjør at vinduene kan justeres opp eller ned og flyttes rundt i lokalet. De brukes nærmest som togvogner over hele linjen, gjennom hele fabrikken.
Nordic Steels montasjeavdeling har målt opp og montert alt utstyr.
For at produksjonen til Gilje skulle gjennomføres på en trygg og effektiv måte er all montasje utført på nattestid når det ikke har vært arbeid i lokalene.
- Tilbakemeldingene fra Gilje har vært veldig positive og det har blitt satt stor pris på at vi ikke påvirket deres daglige produksjon, påpeker Holmgard.