Helt siden Nordic Steel ønsket sin første lærling velkommen for over ti år siden, har målet vært å gi lærlingene i bedriften den beste utdanningen som kan tilbys. I løpet av disse årene har 30 unge gutter og jenter hatt sin lærlingeplass ved bedriften.
Svært mange av dem er fortsatt ansatt i Nordic Steel. Som Mathias Oftedal. 23-åringen fra Nærbø arbeider i dag som produksjonstekniker i Nordic Steel, og kunne ikke tenke seg noe annet.
Det startet litt tilfeldig. Som elev ved Bryne VGS ble han med da klassen mot slutten av skoleåret i 2018 dro på bedriftsbesøk til Nordic Steel. Selv visste han ikke helt hva han skulle gjøre etter sommeren. Som en av få i klassen, hadde han ikke søkt om lærlingeplass. Men det han opplevde i løpet av det korte besøket, ble avgjørende: Her ønsket han å være.
– Det var noe med miljøet, sier Mathias i dag.
Dagen etter søkte han om lærlingeplass hos Nordic Steel. Siden har han blitt værende, og har ingen planer om å endre på det.
– For min del var læretiden sykt spennende. Den kunne jeg gjerne opplevd en gang til. Det var hele tiden nye utfordringer - på nye plan. Som lærling i Nordic Steel blir man både testet og gitt ansvar, og om man selv vil, får man lov å bryne seg og kjenne på mestringsfølelsen, sier Mathias.
Som lærling ble han kjent med alle avdelinger i produksjonen. Han stortrivdes, og da læretiden gikk mot slutten var han fast bestemt på å jobbe videre i bedriften. Det ingen kunne forutse var at mens fagprøven nærmet seg, ble samfunnet endret over natten av en pandemi. Smittevernregler, permitteringer, hjemmekontor og usikkerhet skulle prege både skole, arbeidsliv og hverdagen for de fleste.
– Det var vanskelig nok å få gjennomført fagprøver, og på grunn av de spesielle forholdene tok det en stund før jeg fikk tilbud om fast ansettelse.
Mathias hadde ingen plan B. Det har han aldri angret et sekund på.
– Jeg har hatt det kjempekjekt i disse årene, og opplever at jeg har fått være med på et spennende eventyr. Det er folkene her – og et fantastisk miljø – som gjør at man blir værende.
I dag – tre år etter at han selv tok fagbrevet – har han selv ansvar for å følge opp nye lærlinger.
En av dem som får glede av det, er Endre Berge Skaret. Han er 19 år, bor på Bryne og er snart ferdig med sin læretid i Nordic Steel. I løpet av sommeren tar han fagprøven.
– Jeg vet ikke hva prosjektet blir, men jeg får en uke på meg. Jeg er spent, men jeg regner med at det skal gå bra. Jeg har opparbeidet meg en veldig god erfaring i løpet av disse to årene, sier Endre.
Han visste litt mer om hva han gikk til. Endre fikk mulighet til å prøve seg et par uker i bedriften da han var utplassert som praksiselev, og tok selv kontakt med Nordic Steel da han senere trengte lærlingeplass. Endre fikk svar ganske umiddelbart, og begynte som lærling 16. august i 2021.
– Jeg har lært veldig mye og trives svært godt, sier Endre.
Som lærling jobber Endre skift, og veksler mellom dag- og kveldsskift. Dagvaktene starter klokken seks om morgenen, og varer frem til halv tre, kveldsskiftet går fra to til elleve. I forkant av kveldsskiftet hender det at han benytter seg av bedriftens treningsfasiliteter, et tilbud han deler med både ansatte og deres familie.
– Hva skjer når læretiden er over?
– Jeg skal jobbe i Nordic Steel fram til jeg reiser i militæret i oktober. Hva som skjer etter det, vet jeg ikke helt ennå. Jeg har vurdert påbygg for å få studiekompetanse, men blir det jobb vil jeg svært gjerne arbeide i Nordic Steel.
¬¬– Hvilket råd vil du gi til andre som er på jakt etter lærlingeplass?
– Forsøk å finne en bedrift du har lyst å jobbe i. Det er to år av livet ditt, og det er viktig å være et sted man føler og opplever at man passer. For meg har Nordic Steel vært plassen, og jeg har ikke angret en dag.
Live Selvik Erga (19) fra Pollestad var en av dem som takket ja til lærlingeplass i Nordic Steel i fjor. Også hun hadde vært i bedriften i to uker i forbindelse med utplassering.
– Jeg trives veldig godt. I starten var jeg i monteringen, nå står jeg i laseren, sier Live.
Neste sommer er hun ferdig utdannet produksjonsteknikker, og kan – om hun vil - etter all sannsynlighet gå en sikker jobb i møte. Produksjonsteknikk er en ettertraktet kompetanse.
– Jeg liker fysisk arbeid og ville ut i arbeid, sier Live Selvik Erga som var en av to jenter som satset på produksjonsteknikk i klassen.
Det er godt nytt for bransjen. Behovet for fagkompetanse i industrien har aldri vært større. Etterspørselen etter spesielt platearbeidere, industrirørleggere og sveisere har økt langt mer enn hva utdanningsinstitusjonene klarer å tilby. I Nordic Steel har man et mål om å ha 8 lærlinger under utdanning til enhver tid.
– For oss er det viktig at det er tid til å følge lærlingene skikkelig opp og gi dem den beste utdanningen. Opplæring av våre fremtidige arbeidere er viktig. Vi synes også at det er et samfunnsansvar å videreutvikle ungdommen, sier Bjørnar Huru, driftsansvarlig og assisterende daglig leder i Nordic Steel.
– Lærlinger er under utdanning og går i lære nettopp for å lære. Men kan bedriften også lære noe av lærlingene?
– Ja, bedriften lærer noe av alle sine arbeidere - også lærlingene. De har mye kunnskap om nåtidens teknologi, og de er nysgjerrig og løsningsorientert.
– Det nærmer seg sommer. Dersom det er noen som fortsatt er på jakt etter lærlingeplass, kan man da ta kontakt?
– Ja, de kan ta kontakt med oss når som helst for en vurdering av lærlingeplass, sier Huru.