For å vite hvordan vi demper støy ved kanal-lydfeller, skal vi først ta for oss en liten innføring i hva støy og lyd egentlig er.
Lyd er en sanseopplevelse knyttet til en subjektiv tolkning av et fysisk fenomen – trykkvariasjoner i lufta omkring oss.
Når trykkvariasjonene blir oppfatt av øret vårt, kalles disse variasjonene for lydbølger.
En lydbølge er definert av fysiske parametere, som for eksempel bølgelengde og amplitude.
Lydopplevelsen er knyttet til vår subjektive oppfattelse av dette fysiske fenomenet, og er en personlig opplevelse.
I ventilasjonsverden er lyd et viktig begrep. Kommer det lyd fra et ventilasjonsutstyr, er lyden trolig uønsket – og det er dette som er definisjonen på støy (uønsket lyd).
Denne uønskede lyden kan vi redusere kraftig, ved riktig bruk av en kanal-lydfelle.
Du kan trykke her, hvis du vil lese mer om HVAC, og hva Nordic Steel leverer til dette segmentet.
• Kanal-lydfelle er også kjent som:
- Lydfelle
- Lyddempere
- Sound attenuators
- Silencers
- Mufflers
• Testes etter ISO standard
Nordic Steels kanal-lydfelle testes etter internasjonal standard:
- ISO 7235 «Acoustic measurement procedure for ducted silencers- insertion loss, flow noise and total pressure loss».
I et ventilasjonssystem er det en kontinuerlig prosess av lydgenerering og lyddemping, forårsaket av hindringer og forandringer av luftstrømmer, som øker lydnivået.
Utenom lydfeller, er filtre, varmevekslere og avfuktere, komponenter som bidrar til lyddemping.
Brukes det lyddemping i et kanalsystem, er absorbsjon, refleksjon og transmisjon viktige faktorer som bidrar positivt for å redusere lydnivået i kanaler.
Absorbsjon: For innvendig isolerte kanaler er absorbsjon dominerende.
Absorbsjonsegenskapene er en funksjon av isolasjonstykkelse og frekvens.
For lavfrekvensdemping kreves tykk isolasjon (50-100 mm), for høyfrekvent lyd er 25 mm effektivt. (mer om absorbsjonslydfeller lenger nede i artikkelen)
Refleksjon: kan gi et vesentlig bidrag ved rektangulære kanaler, spesielt i bend med rettvinklet ytterkant og uten ledeskinner.
Demping ved transmisjon: skyldes at lydenergien “lekker” ut av kanalen.
Fleksible slanger er et godt eksempel på effektiv demping, som skyldes at lyden transmitteres ut gjennom veggen.
Dette kan være en verdifull effekt, men som oftest vil denne “lekkasjen” av lyd skape problemer i de lokalene som kanalene går gjennom, og er derfor en uønsket form for demping.
En stor del av dempingen i store rektangulære kanaler kan skyldes transmisjonstap.
Tiltak for å redusere transmisjonstap vil være avstive kanalene med stålprofiler, gjerne i kombinasjon med å øke platetykkelse I kanalene.
Vær oppmerksom på at et transmisjonstap ut av kanaler kan være et negativt bidrag for omgivelsene på utsiden av kanalene, på grunn av påvirkning av støynivået utenfor.
Den naturlige dempingen i kanalsystemet nevnt ovenfor er sjeldent tilstrekkelig for å ta hånd om ventilasjonsstøyen. Det er viktig å montere primærlydfeller like etter viften, eventuelt etter ventilasjonsaggregatet.
- Primærlydfeller bør har fokus å dempe lavfrekvent støy i frekvensbåndene opp til 500Hz. Lavfrekvent støy har høy energi som kan skape problemer for omgivelsene.
- Det anbefales å benytte sekundærlydfeller for å dempe støy fra spjeld og strømningslyd fra bend, avgreninger og obstruksjoner i kanalsystemet.
- En lydfelle er spesialisert utstyr som er designet for å redusere støy, og bør håndteres og installeres med forsiktighet – for å sikre riktig funksjon og effektivitet. Feil bruk ved håndtering eller installasjon kan redusere lydfellas evne, og påvirke støynivået i ventilasjonssystemet.
Derfor er det viktig å behandle lydfellene som spesialutstyr, følge produsentens anbefalinger, og bransjens beste praksis under: transport, håndtering og installasjon.
• Statisk innskuddsdemping (Static insertion losses, dB)
- Lyddempingsverdiene måles som statisk innsatsdemping (uten lufttilførsel).
Høyttalere benyttes som støykilde for å utføre målinger. Differanseverdier for måling med og uten lydfelle presenteres som statiske innskuddsverdier, i 1/1 oktav frekvensbånd, fra 63 til 8000Hz.
• Egenstøy (Flow Noise, dB)
- Testing av egengenerert støy utføres med tilførsel av luft (flow noise) med ulike mengder. Måledata presenteres i 1/1 oktav frekvensbånd fra 63 til 8000Hz.
• Trykkfall (Total pressure drop, Pa)
- Under testing av egengenerert støy blir det også målt trykkfall over lyddfelle, med ulike mengder støy. Differansetrykkverdier blir avlest om totaltrykk (statisk+ dynamisk trykk). Måleverdiene registreres i Pascal for de aktuelle luftmengdene med tilhørende trykkfallskoeffisient.
Absorpsjonslydfeller har en lydabsorberende isolasjon (eksempelvis mineralull eller Dacron) for å dempe støy.
Isolasjonen har luftlommer som absorberer lydbølgene, og omdanner den akustiske energien til varme ved at de svingende partiklene bremses i sin bevegelse, og støynivået reduseres.
Det er viktig med åpne porer i isolasjonen for at lyden skal forsvinne. Porene må ikke fylles med støv, fukt eller andre hindringer.
For å unngå fibermedrivning, anbefales det å benytte glassfiber- eller polyesterduk (åpen struktur) for å hindre at fibrene løsrives isolasjonen.
I noen tilfeller benyttes en robust plastfolie for å forhindre fukt. Folien må være tynnest mulig, og må legges løst mellom isolasjon og perforert plate.
Husk alltid å benytte perforerte plater for å beskytte isolasjonen!
Lengden på lydfella påvirker nivået av demping. Det lenger lydfella er, desto høyere blir nivået av demping som opprettes. Større isolasjonsflate gir bedre demping.
For å oppnå bedre lavfrekvent demping er det lurt å kombinere tykkere baffler i rektangulære lydfeller, i kombinasjon med mindre luftspalter.
Noe av det vi leverer av akustikk-løsninger innen lyddemping:
• Alle typer lydberegninger
• Sirkulære lydfeller [Type SAC3-50]
• Sirkulære lydfeller [Type SAC3-100]
• Rektangulære lydfeller [Type SAR3]
• Kombinert lydfeller og jethette [Type SONEX2]
• Lyddempende rist [Type SRI2]
(For beregning av egenstøy, ta kontakt med oss på vår nettside)
Gå her hvis du ønsker mer informasjon om hvert enkelt produkt:
https://www.nordicsteel.no/acoustics