Vi stopper opp og ser tilbake på hva vi har fått til. Vi blir glade, imponerte, kanskje litt overrasket, men mest stolte. 2024 var litt av et år!
Vi utvikler oss hele tiden og bygger videre på det som er Norges ledende kompetansesenter innen stål. Mer enn noensinne kjenner vi på betydningen av kompetanse i Nordic Steel. At vi som kollegaer har mengder av kompetanse, innenfor alle fag vi jobber med. Det vi får til i fellesskap er det viktigste. For det er kompetansen vår, som kundene våre velger. Hver eneste dag.
I 2024 har vi tatt flere store steg. Vi har utviklet oss som selskap og bygget videre på det vi hadde planlagt. En av styrkene våre er at vi er tro mot planene våre, og har disiplin til det. Vi bygger Nordic Steel videre, steg for steg.
Viktige steg:
- Vi kjøpte naboeiendommen på 18.000 kvadratmeter, som betyr at vi skal fortsette å vokse akkurat her på Håland industriområde på Bryne. Nå har vi arealene vi trenger
- Oppkjøp av selskapet Acoustics, et ledende selskap innen lyd i ventilasjonssystem. Det betyr at Nordic Steel nå er en komplett leverandør innen HVAC
- Vi inngikk tidenes største kontrakt på over 200 millioner kroner med Statsbygg, for å bygge avansert strømningssystem til Norsk havteknologisenter i Trondheim
- Vi har styrket kompetansen vår, og blitt et enda mer profesjonelt selskap
Nordic Steel skal bygge industri i Norge over mange, mange år fremover. Vi bygger på det vi har forutsetninger til å lykkes med. Det er kompetanse, miljø, trygghet, leveringstid og seriøst arbeidsliv.
For oss handler kompetanse også om å være best på bærekraftig produksjon, bruke mer miljøvennlige materialer, sørge for bedre logistikk og mindre utslipp i produksjonen.
Det bærekraftige ansvaret tar vi også et steg videre, med et pågående forsknings- og innovasjonsprosjekt. Vi skal få faktiske målinger på alle operasjonene våre, og kundene får et komplett klimaregnskap, med klimagassutslippene til prosjektene. Det skal gi kundene bedre grunnlag til å velge mer miljøvennlige produkter og løsninger.
Kundene skal komme til Nordic Steel og få hjelp til å bygge et bedre produkt, med bedre materialvalg og bedre løsninger. De kan være trygge på at når de velger oss til å gjennomføre en ide og et prosjekt, så har vi de beste folkene som sørger for presisjon i alle ledd, og at kvaliteten er på plass.
Vi jobber hver dag for akkurat det i visjonen vår. Den er at vi skal være kundens førstevalg, fordi vi kjenner, forstår og løser kundens behov best. Vi er best både faglig og på personlig service.
I denne rapporten forteller vi om de viktigste resultatene, prosjektene og opplevelsene i 2024. Du blir litt bedre kjent med oss som selskap, men også med noen av de som begynte hos oss i løpet av året.
God lesning!
Nordic Steel er Norges ledende kompetansesenter innen stål. Vi jobber med engineering, avansert platebearbeiding, sertifisert sveis og montasje. Vi leverer mekanisk produksjon og prosjektledelse av høy kvalitet til kunder i alle bransjer.
Hovedkontoret vårt er på Bryne i Time kommune. Her har vi administrasjon og all produksjon, med flere produksjonshaller. Vi har også egne regionskontor i Ålesund og Oslo.
Fra 2022 til 2023 doblet vi nesten omsetningen vår, og 2023 var et rekordår for oss. Da hadde vi over 500 millioner kroner i omsetning for første gang. I 2024 har vi klart å holde oss stabilt på det samme nivået. Året 2024 endte på 495,2 millioner kroner. Den kraftige veksten i året før var ikke tilfeldig. Vi er på en stabil og trygg vei videre.
Alle ledd og alle avdelinger har blitt styrket og vi har blitt flere Nordic Steel-ansatte. Vi har bygget organisasjonen gjennom hele 2024, fått mer kompetanse, struktur og samhandling.
For oss er systemverdi spesielt viktig. Det handler om at vi er samkjørt, og at hver avdeling fungerer sammen, uavhengig av personer. Enhver posisjon dekkes av en annen person, og alle roller er tydelig definert. Det skal derfor være automatikk i mange av valgene vi tar, og vi er effektive. Da sikrer vi at organisasjonen fungerer til enhver tid, og at kundene våre får varene sine som avtalt.
Ved utgangen av 2024 var vi 139 ansatte. Samtidig har vi rundt 25 prosjektansatte i produksjonsavdelingene. Sveiseavdelingen er fortsatt den største avdelingen i Nordic Steel.
Nordic Steel satser på industri i Norge. Arbeidsplassene er her i landet, miljøet er lokalt og vi er stolte over å være en hjørnesteinsbedrift på Jæren.
Vi bygger også industrikonsernet vårt for at det skal være varig. Vi har lyst til å være ledende i bransjen, gjøre mer av det vi er gode på, og bygge enda mer. Men i god jærsk ånd, bygger vi stein på stein.
Det var helt riktig for oss da vi fikk muligheten til å kjøpe naboeiendommen på adressen Breimyra 5. Her kan vi utvide i takt med behov og volum, på samme lokasjon. I dag har vi tatt i bruk deler av administrasjonsbygget og flere produksjonshaller. En stor del av eiendommen er logistikksentral. Hele denne delen er utleid til transportører. På logistikkdelen av tomten kan vi bygge nye produksjonshaller når vi trenger det. I trygg, lønnsom vekst sammen med kundene våre.
En av de viktigste oppgavene våre er å spille kundene gode. Når vi gjennomfører et prosjekt, ofte helt fra idestadiet til ferdig leveranse, skal kundene sitte igjen med en vare som er i tråd med forventningene deres. De skal få den varen de betaler for, på tiden, og med den dokumentasjonen som er avtalt.
I 2024 har vi hatt over 2000 prosjekter, fra trofaste kunder som går igjen år etter år, men også mange nye. Vi setter stor pris på alle sammen. Kanskje er vi litt ekstra stolte over de kundene som velger oss igjen og igjen. Men alle setter sin første ordre en gang. Det er utrolig stas å ønske nye kunder velkommen til oss for aller første gang.
Vi har kunder i alle næringer, fra fornybar til energi og offshore, akvakultur, bygg og anlegg, forsvar og romfart samt samferdsel og infrastruktur.
I 2024 fikk vi vår største kontrakt noensinne, vi skal levere strømningsbasseng for Statsbygg, til Norsk havteknologisenter. Kontrakten er på over 200 millioner kroner, og er en viktig faktor for at ordreinngangen på bygg og anlegg var på 39,2 prosent hos oss i 2024. Dette markedet har en tydelig økning fra 2023, da andelen var på 13 prosent hos oss.
Vi ser også en gledelig tilbakekomst innen akvakultur, og markedet er høyere hos oss i 2024 enn tidligere år. I 2024 hadde vi en ordreinngang på 10,8 prosent innen akvakultur, mot fire prosent i 2023. Ny kontrakt med Artec Aqua på byggetrinn to av Salmon Evolution er en av grunnene til det.
Energi og offshore er fortsatt et marked som er høyt i Nordic Steel. Vi merker stor aktivitet i næringen. I 2024 var ordreinngangen 38 prosent, mot 48 prosent i 2023.
Av andre markeder vi fordeler på, hadde vi en ordreinngang på 8,9 prosent i samferdsel og infrastruktur, 2,4 prosent innen fornybar energi og 0,7 til diverse andre industrier. Sammenligner vi med året før, har samferdsel og infrastruktur gått litt ned, fra 23 prosent i 2023. Fornybar energi går også litt ned, fra ni prosent i 2023. Diverse industrier hadde tre prosent fordeling i 2023, og går også litt tilbake.
Markedene varierer litt mellom årene, noe som er helt naturlig. Vi er glade for å se at arbeidet som vi har gjort i mange næringer over lang tid, fungerer slik vi har sagt at det skal fungere. Når en næring er i vekst, er vi med der. Og når en næring går litt ned, bruker vi mer tid på andre næringer.
Fornybar energi har vært stort hos oss i flere år, og vi forventer at det skal øke igjen i 2025. Det samme forventer vi med samferdsel og infrastruktur. Flere havvind-prosjekter er på vei inn, det samme er store prosjekter i samferdsel og infrastruktur.
Nordic Steel har en robust ordreinngang som gjenspeiler vår brede kundeportefølje. Bred tilstedeværelse i flere markeder gjør oss mindre sårbare for svingninger, og fleksibilitet til å vokse der mulighetene er størst.
Grafen viser tydelig at størstedelen av kundene våre handler hos oss igjen, år etter år. En høy andel gjentakende inntekt på mellom 88 og 107 prosent de siste fire årene understreker at kundene våre opplever stor verdi gjennom samarbeidet med Nordic Steel.
Det at kundene stadig kommer tilbake er en stor tillitserklæring – en sterk bekreftelse på at vi leverer kvalitet og holder det vi lover.
Når kundene kommer tilbake til oss år etter år, handler det også om menneskene som møter dem hver dag. I Nordic Steel har vi et miljø der folkene våre har både kunnskapen og engasjementet som skal til for å skape gode opplevelser.
Jeg er så stolt og glad for igjen å kunne understreke hvor trygt og godt Nordic Steel står. Vi har solid kapasitet i alle deler av virksomheten, arealene vi trenger, og en god ordrereserve. Vi har etablert oss på et omsetningsnivå rundt en halv milliard kroner, og legger bak oss nok et veldig godt år.
I 2024 har vi tatt del i nye, fremtidsrettede prosjekter sammen med kundene våre. Vi sikret oss naboeiendommen, som gjør at vi kan utvikle oss videre på en lokasjon. Det er viktig både for logistikk, effektiv drift, klima og det sosiale fellesskapet. Tidenes største kontrakt fikk vi også i 2024.
Det er ingen tvil om at vi har utviklet oss veldig – ikke minst fordi vi har fått med oss fantastisk mange flotte, nye ansatte.
Jeg er så stolt og glad for igjen å kunne understreke hvor trygt og godt Nordic Steel står. Vi har solid kapasitet i alle deler av virksomheten, arealene vi trenger, og en god ordrereserve. Vi har etablert oss på et omsetningsnivå rundt en halv milliard kroner, og legger bak oss nok et veldig godt år.
I 2024 har vi tatt del i nye, fremtidsrettede prosjekter sammen med kundene våre. Vi sikret oss naboeiendommen, som gjør at vi kan utvikle oss videre på en lokasjon. Det er viktig både for logistikk, effektiv drift, klima og det sosiale fellesskapet. Tidenes største kontrakt fikk vi også i 2024.
Det er ingen tvil om at vi har utviklet oss veldig – ikke minst fordi vi har fått med oss fantastisk mange flotte, nye ansatte.
Flere av avdelingene våre har hatt vekst og vi har satt ny avdelingsstruktur enkelte steder. Vi har blant annet et nytt kalkulasjonsteam som utfyller prosjektavdelingen på en strålende måte. I plateavdelingen har vi hatt et spennende og veldig bra generasjonsskifte. Sveiseavdelingen har blitt ytterligere styrket med høy sveiseteknisk kompetanse.
En av avdelingene som har vokst mye, er innkjøp og logistikk. Vi har prosjekter som krever mye kapasitet, med pakking, lagring og sending, og har tatt høyde for det, med flere nyansettelser.
Den avdelingen som kanskje har vokst mest, er monteringsavdelingen. De har fått betydelig mer areal med plass i et av byggene på den nye tomten vi har kjøpt. Vi har mange dyktige montører som bygger, monterer og installerer konstruksjonene for kundene våre.
Som del av et selskap som har befestet situasjonen som det ledende stålsenteret i Norge, har vi investert mye i kompetanse og kapasitet det siste året.
Vi blir sett på, lyttet til, og får ta del i utrolig mange spennende prosjekter. Det gjør at det er gøy, og kult, å jobbe i Nordic Steel. Men det følger også med et ansvar. Et ansvar for at vi gjør vår del av jobben, at vi til enhver tid lever opp til de forventningene som er bygget opp, både hos oss selv, kunder, leverandører og andre.
Det forplikter å være en ledende aktør. Samtidig som det er utrolig kjekt. Vi skal fortsette å dyrke det proffe og ordentlige, at Nordic Steel er en god og sikker plass å jobbe. Vi skal utvikle oss sammen med kundene og samfunnet rundt oss, og gjøre enda mer av det vi er gode på.
For meg handler kompetansesenteret Nordic Steel om menneskene våre. Og vi er heldige som har de tett på oss. Mange kjøper kompetanse i utlandet, hos aktører som har lavere lønn og driver for betydelig lavere kostnader enn det vi gjør. Siden vi skal bygge – og løfte norsk industri i mange, mange år fremover, skal vi bygge på de tingene som vi er gode på. Og det er mennesker, kompetanse, miljø, trygghet, leveringstid og seriøst arbeidsliv.
Det er verdi å ha en kontaktperson som følger prosjektet ditt fra a til å, og løser alle oppgavene du trenger. Det er verdi å ha et apparat og et lag av arbeidere som bygger prosjektet ditt etter trygge, seriøse forhold, og som leverer på tiden.
Kompetanse, trygghet og de mest fremtidsrettede løsningene får du hos Nordic Steel. Det er jeg spesielt stolt av.
Noen snakker om at det ikke er lønnsomt med grønne investeringer. Det kan godt være et midlertidig bilde på situasjonen. Men jeg er ikke i tvil om at vi som samfunn må avkarboniseres, og komme med enda mer bærekraftige løsninger for å ta vare på generasjonene etter oss og kloden vi lever på. Vi må gjøre det som er riktig, og det kommer til å bli lønnsomt.
Vi samarbeider derfor tett med de fremste aktørene i verden, for å få ned utslippene. Det gjør vi blant annet gjennom nye og effektive maskiner, og ved å tilby det grønneste stålet til kundene våre. Jeg er bare forsterket i troen på at det blir «licence to operate» i tiden fremover.
Nordic Steel er en aktør som de fremste selskapene vil samarbeide med. Det er vi utrolig takknemlige og glade for. Leveringssikkerhet, reell leveringsevne, størrelse og bærekraftig produksjon er noen av årsakene til at vi blir valgt.
Det er arbeidet vi gjør sammen som blir lagt merke til. Vi glemmer heller aldri hvor vi kommer fra. Vi har bygget Nordic Steel stein på stein, og det skal vi fortsette å gjøre. Å ta sunne, gode valg, tørre å være fremoverlente og investere i det vi holder på med. Det gleder jeg meg til å gjøre enda mer av.
Første arbeidsdag i 2024 var også Olaug Byberg Skartlands første dag som ny prosjektsjef i Nordic Steel. Hun kom inn i en travel tid, med mange prosjekter, høyt tempo – og til en gjeng som var skikkelig på.
– Jeg kom på jobb tidlig om morgenen, parkeringsplassen var full og alle var på. Det er slik en arbeidsglede og drive som jeg aldri har sett eller hørt om noen plass. Her blir det gjort vanvittig mye bra!
De første månedene inn i jobben handlet det mye om prosjekter som skulle leveres, det var en hektisk periode med mye aktivitet.
Samtidig som Nordic Steel fikk en ny prosjektsjef på laget, ble det også opprettet en egen avdeling innen kalkulasjon. Mangeårig prosjektsjef Harald Moi ble leder av den nye kalkulasjonsavdelingen. Mengden prosjekter og størrelsen på disse, gjorde at rollen som prosjektsjef ble utviklet videre, og oppgavene ble delt mellom prosjekt- og kalkulasjonsavdelingene.
– Harald og jeg jobber tett sammen. Vi har utviklet rollene våre, og hvordan vi vil ha samspillet mellom oss og avdelingene. Vi har jobbet mye med å sikre en god og riktig start i prosjektene, der vi jobber etter samme praksis og rutiner, forteller Olaug Byberg Skartland.
I fjor hadde vi over 2 000 prosjekter i Nordic Steel. Det var i antall flest prosjekter innen energi og offshore, der store tanker, rammer, enheter og konstruksjoner som skal offshore, dominerer.
Det var også mange prosjekter innen bygg og anlegg, samferdsel og infrastruktur, akvakultur og fornybar. Markedet som var størst i antall kroner var bygg og anlegg, der kontrakten med Statsbygg på Norsk havteknologisenter var en viktig årsak til det. Kontrakten var tidenes største for Nordic Steel, på over 200 millioner kroner.
Nordic Steel skal utvikle og bygge strømningssystem til Norsk havteknologisenter, som blir et verdensledende senter for utdanning, forskning og innovasjon innen havnæringene. Strømningssystemet skal brukes i et stort havbasseng, for testing av bølger, strøm og vind.
I Nordic Steel er ingen prosjekter helt like. Mye kan være likt, men det er alltid noen nye faktorer som spiller inn.
– Selv om vi har gjort noe lignende før, er det alltid noe annerledes. Prosjektene øker i kompleksitet hele tiden. Og vi får til de utroligste ting, både i engineerings- og produksjonsfasen, forklarer Skartland.
Prosjektsjefen skryter av samarbeidet og samspillet mellom avdelingene.
– Vi vil det samme. Alle vil det beste. Den opplevelsen hadde jeg før jeg begynte også. Her tar folk ansvar, spiller hverandre gode og hjelper hverandre.
Kompetansen i Nordic Steel er bygget opp over tid. Skartland trekker spesielt frem kompetansen i den sveisetekniske avdelingen.
Avdelingen har en sveiseteknisk leder og to sveiseinspektører. De sørger for at kvaliteten på sveisingen blir opprettholdt i prosjektene. Det gjør de blant annet gjennom selvstendig kvalitetskontroll, der de ser på om de sveisetekniske egenskapene er oppfylt og at prosedyrene er fulgt. Den sveisetekniske avdelingen jobber også med sertifisering, testing og inspeksjoner.
– Vi hever oss enda mer i kvalitet med å ha en så kompetent sveiseteknisk avdeling. De setter krav og er med på å heve kvaliteten, påpeker prosjektsjefen.
Vi bidrar med kompetanseutvikling på kundene sine produkter, optimaliserer og gjør produktene bedre. Det gjør vi blant annet ved å ta de gjennom prosesser med godkjenninger og sertifiseringer. Et eksempel er IMDG- og ADR-godkjenning for en kunde, for transport av farlig gods.
I forbindelse med planlagt vekst og større prosjekter har prosjektavdelingen også vokst, og flere prosjektledere har kommet til, både erfarne, men også traineer. Olaug Byberg Skartland har satt i gang flere opplæringsløp, for å få enda mer spisskompetanse, og for å dele kompetanse med hverandre.
– Vi har hatt kurs i Norsk Standard-kontrakter, lært mer om trykkdirektivet, og hatt DNV inne på møter, for å lære enda mer om hva som er særlig viktig i prosjekter med ulike DNV-sertifiseringer.
Nordic Steel leverer til alle næringer der det er behov for stål. Hele tiden følger vi det som skjer i bransjene i Norge og verden, og tilpasser oss kundenes behov.
– Vi har hatt en god fart hele året og jobber innen alle markeder. Det er veldig kjekt at kundene velger oss igjen og igjen, i stedet for å gå til utlandet. Det er ganske unikt at vi har all kompetansen hos oss, og leverer akkurat det kundene våre vil ha, avslutter prosjektsjef Olaug Byberg Skartland.
– Vi har ikke bare styrket avdelingen, men hele bedriften har fått ny kompetanse, forteller Tom Rosland, leder av teknisk avdeling.
Avdelingslederen forteller om tilføring av kompetanse på styrkeberegninger og simuleringer.
– Vi kan hjelpe kundene våre enda mer.
I Nordic Steel jobber vi med alle typer prosjekter, til alle bransjer. I teknisk avdeling tegner, designer, beregner og klargjør vi prosjektene for produksjon. Et tett samarbeid med både prosjektavdeling og produksjonsavdelingene er veldig viktig.
– De aller kjekkeste oppdragene er der vi har et godt samarbeid på tvers av avdelingene, men også med kundene. Samarbeid skaper både engasjement og gir større eierforhold til prosjektene, så det er veldig viktig for oss, påpeker Rosland.
To av prosjektene som avdelingen har jobbet mye med det siste året er vannbehandlingsutstyr og ventilasjon til andre byggetrinn av Salmon Evolution, og havstrømningsbasseng til Statsbygg.
– Vi har styrkeberegnet til begge prosjektene. Til havstrømningsbassenget har også prosjektering med avanserte strømnings- og beregningsmodeller vært en del av oppdraget. Vi har gått over alle beregninger som er gjort, og sørget for at alt av endringer er tatt med.
Kompetanse er nøkkelen i teknisk avdeling, som i alle andre avdelinger i Nordic Steel. Avdelingsleder Rosland påpeker at kunnskapen stiger jevnt og trutt i avdelingen.
– Vi fortsetter å utvikle oss. Folk er i et godt miljø der de lærer ting, om alt mulig av det vi jobber med.
Og det vi jobber med, er virkelig alt mulig.
– Det er alt fra bittesmå skiver, til et enormt bølgebasseng. Det er alt mellom himmel og jord, bokstavelig talt, sier Tom Rosland.
Like før året 2024 var slutt, ble det klart at Nordic Steel fikk tildelt kontrakten fra Artec Aqua på byggetrinn to på Salmon Evolution. En kontrakt vi har ventet på – og som understreker at den verdien vi skaper, med erfaring, kompetanse og spesialisert produksjon til bransjen, blir vektlagt. Det tette og gode samarbeidet som vi har hatt med Artec Aqua gjennom flere år fortsetter.
– Til første byggetrinn leverte vi viktig vannbehandlingsutstyr til anlegget. Det samme utstyret har vi nå designet om og videreutviklet sammen med Artec Aqua. I tillegg skal vi levere komplett ventilasjonssystem, forteller Ola André Synes, ansvarlig for akvakultur, på Nordic Steels kontor i Ålesund.
Vannbehandlingsutstyret består av 12 DeGasso-luftere som reduserer CO2-innholdet i driftsvannet til oppdrettsanlegget. Noen av endringene som har skjedd fra byggetrinn en til to, er at materialkvaliteten er oppgradert fra rustfritt 316-stål, til Duplex. Produktet vi leverer blir enda sikrere mot korrosjon.
– Produktet er også gjort enda mer servicevennlig, med inspeksjonsåpninger, for å støtte automatisk vasking, blant annet. Denne gang leverer vi også HVAC-system med viftepakke, som jethetter, stigerør og avkast, forklarer Synes.
Rammebetingelsene for næringen har vært ustabile de siste årene, men det begynner å endre seg. Grunnrenteskatten er mer forutsigbar nå, og flere prosjekter har startet opp. Ola André Synes forklarer det som om «det var som å slå på en bryter, da det utpå høsten kom det inn forespørsler, oppdateringer og budsjett.»
I tillegg til den betydelige kontrakten med Artec Aqua på Salmon Evolution, kan Nordic Steel se tilbake på flere prosjekter, med mange solide, gode kunder fra akvanæringen i 2024.
Som utstyrsprodusent kan Nordic Steel levere hva som helst, som både akvanæringen og andre næringer trenger i stål. Posisjonen vår i næringen er svært god, og ofte er «totalpakken» vår en viktig grunn til at vi blir valgt.
– Kundene skal være trygge på at vi leverer. Vi skal være her lenge, og vi skal gjøre hverandre gode. Ola André Synes forklarer hvor viktig Nordic Steel som kompetansesenter er for næringen.
– Vi ser en endring i bransjen, kundene er mer bevisste på hva de kjøper. De skal ikke bare ha en tank eller en rist, men de skal ha noe som skal stå varig, nedsenket i sjøvann. Det er utstyr med en forventet levetid på 50 år. Dette er ingen utfordring for oss! Vi har prosedyrer og alt klart for å jobbe med edlere metaller, forming og sveising. Alt ligger til rette hos oss når bransjen skjerper kravene sine til overflater, korrosjonsbestandighet og materialkvaliteter.
I 2025 kommer pukkellaksen igjen til elvene lengst nord i landet. Nordic Steel har rammeavtale for produksjon av laksefeller med Statsforvalteren i Troms og Finnmark. I 2024 har vi både designet og produsert nye laksefeller.
Noen av de nye fellene som skal til Tanaelva er svært store. Vi snakker 10 meter lengde, 3 meter høyde og 2,5 meter i bredde. Til å sette ut disse fellene lager vi en egen transportlekter som skal løfte fellene ut og sette de på elvebunnen.
– Vi har mange bein å stå på, og merker også en større grad av samspillsmuligheter. Kunden kommer til oss med en ide eller tanke, så prosjekterer og utarbeider vi den sammen. Det er akkurat dette vi er gode på, avslutter Ola André Synes.
Tunnel, bro, vei, jernbane, bussvei, kollektiv, flyplass, uteområde, park eller parkering. Du finner ikke et område innen samferdsel og infrastruktur der Nordic Steel ikke leverer løsninger i stål.
– Vi har kompetanse til å være med og designe og produsere utrolig mye. Vi utvikler produkter og løsninger for kundene våre, forteller Bjørn Erik Ualand, som er leder av avdelingen for samferdsel og infrastruktur i Nordic Steel.
Det betyr at der det trengs stål, kan vi lage det kunden trenger.
Inne i tunneler er det mye stål. Om det er veitunneler, sykkeltunneler eller kabeltunneler betyr ikke noe. Over hele Norge er det mange tunneler som har ulike opphengsystem i stål fra Nordic Steel.
– Vi har levert alt av opphengsystem til nye E39 i Lyngdal, for Brødrene Dahl. Det er oppheng i syrefast stål til både skilt og kjørefeltsignal, forklarer Ualand.
Høsten 2024 ble vi ferdige med arbeidet på Tangenvika jernbanebru, som blir Norges lengste. Sveising av de enorme pelerørene til fundamentet på broen ble gjort av Nordic Steel.
– Keller Geoteknikk AS valgte Nordic Steel som leverandør for å sveise pelerør i stål til Tangenvika-prosjektet. Rørene er opptil 1,4 meter i diameter og 85 meter lange. Sveisingen måtte følge strenge utførelsesprosedyrer og toleranser, da rørene er komponenter til brofundamentet, forklarer Wojciech Szczepinski, prosjektleder i Keller.
Nordic Steel hadde base i Tangenvika i over et år, for å utføre kompleks og spesialisert sveising på pelerørene, direkte på anleggsområdet. Nivået på det sveisetekniske er svært høyt i Nordic Steel.
Avdelingsleder Ualand understreker også Nordic Steels kompetanse på utvikling og design.
– Vi vet hvordan ting skal være. En ting er å prise en jobb, men å se det for seg, hvordan noe skal løses når det bare en ide, der kommer virkelig kompetansen vår inn.
Erfaring, samhandling mellom avdelinger, og interesse for faget blir fremhevet.
Prosjektene i dette markedet er mange, og variasjonen er stor.
I 2024 har vi levert håndløpere og påbyggingselementer til rekkverk på togstasjonen i Sandnes. På samme togstasjon fortsetter vi med et nytt prosjekt, som er nye trappetilkomster til tog-plattformen.
I Sandnes sentrum settes også opp nye, store plantekasser med benker til våren. De har vi både designet og produsert.
I Oslo ble taket på det nye logistikkbygget til Aspelin Ramm kåret til Nordens grønneste. På taket er det oppholdsområder med masse grønne vekster i blomsterkasser av cortenstål som vi har laget.
– Det kommer så mange spennende prosjekter fremover. Mye av det er typiske jobber som passer oss godt. Det som ikke alle vil ta tak i. Vi går et veldig interessant år i møte, avslutter Ualand.
Nordic Steel overtok våren 2024 selskapet Acoustics, et ledende selskap innen lyd i ventilasjonssystem. Det betyr at Nordic Steel nå er en enda mer komplett leverandør av HVAC-kanaler og utstyr.
Acoustics’ produkter, som lydfeller, jethetter, akustiske vegger og spjeld eies nå av Nordic Steel. Produktene kan leveres med komplett lyddokumentasjon.
– Det er lettere for kundene at de får samlet flere produkter et sted. Vi har fått inn mange nye produkter, og det ser vi at kundene våre setter pris på. Oppkjøpet av Acoustics var uten tvil noe av det største som skjedde i 2024, forteller Thor Erik Hebnes, avdelingsleder for HVAC-avdelingen.
HVAC-avdelingen er den avdelingen som leverer mest til havvind i hele Nordic Steel, til prosjekter over alt i hele verden. – Vi er en ledende leverandør av ventilasjonskanaler og utstyr til havvind. Det kommer stadig forespørsler fra nye havvind-prosjekter, sier Hebnes.
I 2024 fullførte vi leveransen til Link 1 og 2, på Hornsea 3. Vi har blant annet fått kontrakt på Norfolk Vanguard East Offshore Wind Farm og til flere havvind-prosjekter i utlandet. Til Norfolk-prosjektet skal vi levere ventilasjonskanaler og Acoustics-produkter.
Nordic Steel ble valgt igjen av Artec Aqua, til byggetrinn to på Salmon Evolution, et av verdens største oppdrettsanlegg på land. I tillegg til vannbehandlingsutstyr som før, skal vi også levere utstyr innen HVAC.
– Vi er veldig glade for at vi fikk tillit også på HVAC til Salmon Evolution. Vi skal blant annet levere kanaler, jethetter og vifter. Det er en stor og viktig jobb for oss, og det er spesielt kjekt at vi sammen med andre avdelinger i Nordic Steel leverer en komplett pakke til prosjektet.
På dette prosjektet har vi også et samarbeid med GMC HVAC på levering av vifter.
Samarbeidet med GMC HVAC går langt tilbake. Samtidig er selskapet også en viktig kunde for Nordic Steel.
Mange av de samme kundene kommer igjen. Novenco er en særlig stor samarbeidspartner, spesielt på Air Handling Units, som er ventilasjonsaggregater.
I løpet av fjoråret var produksjonshallene til tider fulle av ventilasjonsaggregater. Flere enn 20 aggregater ble produsert i løpet av året, mange i store dimensjoner, og på nærmere 30 tonn. Fortsatt er dette enheter vi produserer mange av.
Referansene fra kunder, på prosjekter og enkeltprodukter er mange. Innen HVAC blir utvilsomt erfaring, kompetansen og leveringstiden satt pris på av kundene.
– Vi produserer for alle kunder, og vi leverer det beste til alle. Det gjør vi til alle næringer som trenger varme, kjøling og luft, avslutter Thor Erik Hebnes.
– Vi landet jobben i Trondheim! Like før jul i 2023 fikk vi beskjed om at vi var prekvalifisert. Da satte vi sammen teamet som skulle kalkulere og regne på det. Så gikk det slag i slag.
Avdelingsleder for bygg, Torjus Ulsaker, snakker om det som var tidenes største kontrakt for Nordic Steel. I juni 2024 fikk vi kontrakt med Statsbygg, for å utvikle og bygge havstrømningsbasseng til Norsk havteknologisenter.
– Vi vant kontrakten fordi vi er Nordic Steel i alle ledd. Vi vant på planleggingsfasen, og fordi vi hadde en detaljert plan for produksjon og montasje. Her produserer vi alt selv, forteller Ulsaker.
Mot slutten av året kom produksjonen av søyler til prosjektet i gang. I hele 2025 skal vi etter planen produsere deler til bassenget. I 2026 skal vi montere det i Trondheim.
Havstrømningsbassenget blir et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og utdanning innen havteknologi. Til bassenget trengs avanserte stålkonstruksjoner, som ulike rammer, dekker, søyler og kasser. Systemet skal brukes i bassenget for å teste bølger, strøm og vind.
– Vi har ansvar for det mekaniske, og Sintef har ansvar for det hydrodynamiske. Komponentene vi lager må utformes slik at vannet får den riktige strømningen. Alt må passe sammen, forklarer Torjus Ulsaker.
Havstrømningsbassenget er et nedskalert hav med realistiske bølger. På to sider blir det bølgemaskiner, og strender på de to andre sidene. I bassenget er det et hev og senk-gulv, som kan justeres fra null til 12 meter, og i midten kan det justeres ned til 30 meter.
Torjus Ulsaker er avdelingsleder for bygg i Nordic Steel. På kontoret i Oslo har han med seg prosjektleder Aleksander Lundeland, som har overordnet ansvar for Nordic Steels kontrakt på Norsk havteknologisenter. De har tett samarbeid, på daglig basis, med hovedkontoret på Bryne.
– Vi er Nordic Steel. Det er våre egne folk som prosjekterer fram løsninger, og det er våre egne som produserer det selv. Det er dette som er kompetansesenteret. Kundene vet at vi kan fagspråket, vi vet hva vi snakker om, og de kan stole på oss.
Nordic Steel er rigget for det spesielle, forklarer Ulsaker. – Det dukker plutselig opp behov. Det fins stål over alt. Slik som stålbrakettene til Nasjonalmuseet. Hver eneste stein utenpå bygget henger på et spesiallaget opphengsystem fra oss.
– Vi kan ta på oss hva som helst, men vi skal ikke ta på oss hva som helst.
Prosjektet i Trondheim tar mye tid for avdelingen.
Andre prosjekter som er ferdig levert, er takplater og sandwich-elementer til Krogstad Biogass. Et annet er parkeringsanlegg for Heggedal Hage.
Til sommeren flytter Ulsaker og Lundeland inn i nybygde Construction City i Oslo. Dette er i et kollektiv, med mange spennende selskap i nærheten og i samme bransje. Det planlegges også for å utvide organisasjonen i Oslo, noe som vil bidra til kapasitet til enda mer av det spesielle.
– Nå gleder vi oss til å få enda mer av produksjonen til havteknologisenteret i gang. Det er en viktig jobb som krever mye dokumentasjon. Men det er vi også gode på, avslutter Ulsaker.
Plateavdelingen i Nordic Steel dekker mange arbeidsområder. Vi driver med laserskjæring, avgrading, knekking, montasje og HVAC-produksjon.
I 2024 ble montasje-delen av avdelingen flyttet til en egen produksjonshall i Breimyra, på den nykjøpte naboeiendommen vår. De har fått mye større plass.
– Det betyr at vi kan ta mer arbeid på en gang. Vi har mer plass å jobbe på, og mye større boltreplass, sier Joakim Amdal, ny leder av plateavdelingen fra 2024.
I montasjeavdelingen har vi også plass til at kunder kan montere utstyr i produkter vi har laget for dem. Novenco er et av selskapene som ofte jobber hos Nordic Steel. Vi har produsert et titalls Air Handling Units for selskapet. De blir ferdigstilt i våre lokaler, av Novenco. Det betyr også mindre transport og tettere samarbeid gjennom alle ledd av produksjonen.
Med Joakim Amdal som ny leder av plateavdelingen, har vi fått et generasjonsskifte i avdelingen. 30-årige Amdal er en ung leder, men har likevel lang erfaring i Nordic Steel.
– Jeg kom til Nordic Steel for 14 år siden, og begynte som lærling. Den gang var vi rundt 30 ansatte, men både bedriften og rollene mine har endret seg veldig siden da.
Joakim Amdal tok fagbrevet i produksjonsteknikk og ble formann for laserproduksjonen allerede i 2015.
Avdelingslederen har vært med Nordic Steel i vekst og utvikling gjennom mange år. Den brede og lange erfaringen, sammen med lederegenskaper og modenhet, gjør at Joakim Amdal definitivt er riktig person til å løfte plateavdelingen videre i Nordic Steel.
– Det er veldig givende å få en slik tillit. Jobben min er å sørge for flyt i arbeidet og passe på at alle har det de trenger.
I plateavdelingen merkes det også at prosjektene vi er med på blir større, med både nye og spennende utfordringer.
– Det er mange oppdrag som er store og som vi bruker mer tid på. Men det er kjekt. Vi følger hele tiden med i timen og utvikler oss, sier Amdal.
Flere gode fagfolk har blitt del av plateavdelingen det siste året, og totalt teller avdelingen nærmere 40 personer. Nye folk, med kompetanse vi trenger er en viktig del for å bygge videre på kompetansesenteret Nordic Steel.
I plateavdelingen blir det i tillegg til folk og kompetanse, også investert i nye maskiner.
– Vi gleder oss til 2025. Da får vi flere nye maskiner og utstyr. Det kommer blant annet to nye kantpresser. Vi har allerede en kantpresse som knekker med 400 tonn, nå får vi enda en. I tillegg får vi en helelektrisk kantpresse i løpet av våren. Dette betyr at vi får enda større kapasitet, det blir veldig bra, avslutter Joakim Amdal.
– Det har vært et år der vi har hatt mye å gjøre. Det har vært veldig travelt i perioder. Men vi får det til, og det er kjekt når det skjer masse og er stor aktivitet, forteller Roy Fuglestad, leder for sveiseavdelingen i Nordic Steel.
Sveiseavdelingen er fortsatt den største avdelingen i Nordic Steel. I tillegg til over 40 fast ansatte sveisere, har vi også i 2024 hatt mange prosjektansatte sveisere.
– Vi er heldige som har så mange gode folk. Det siste året har vi også fått en enda større sveiseteknisk avdeling.
I den sveisetekniske avdelingen, har de ansatte kompetanse helt i toppsjiktet i sveisefaget. De følger opp sveisingen, og at alt blir gjort etter de krav og standarder som er satt. I enkelte bransjer er det høye sveisetekniske krav, i andre er det større krav til det visuelle, og andre steder er det viktig med helt ripefrie overflater.
– Vi har utstyr og fasiliteter som gjør at arbeidet kan utføres skikkelig. Også i 2024 har vi investert mye i blant annet sveisemaskiner, utstyr og sveisebord, sier Fuglestad.
Avdelingslederen påpeker at vi tar del i mange store prosjekter. I 2024 har sveiseavdelingen satt sammen mange veldig store enheter, og hatt oppdrag som krever mye plass. Derfor er det spesielt gledelig at vi har fått mye større plass med byggene i Breimyra 5, som er nærmeste naboeiendom.
– Mot slutten av året begynte vi å rigge oss til i en helt ny sveisehall på tomten. Her blir det sveising av piping og rør, noe som frigjør god plass i den største rustfrie produksjonshallen vår, forteller Fuglestad.
I avdelingen ser de nå frem til arbeidet med å bygge strømningsbasseng til havteknologisenteret i Trondheim. Produksjon til prosjektet startet like før jul 2024. Det er en blanding av ganske enkel produksjon, med enkle deler, og mer kompliserte enheter som skuffekonstruksjoner. De største enkeltdelene er opp mot ti meter lange.
– Vi har så mange forskjellige prosjekter, og så mye som skjer. Det er produkter som skal hit og dit, og vi har fornøyde kunder. Det er det som er så bra med å jobbe i Nordic Steel, avslutter Roy Fuglestad.
I Nordic Steel gjør vi alt vi kan når det gjelder bærekraft, innenfor de områdene vi kan påvirke.
Vi jobber strategisk med bærekraft, både med sosiale og miljømessige faktorer, økonomi, klima, arbeidsliv og samfunnsansvar. Konkret betyr det for oss at vi skal ha lave utslipp i egen drift, men også at vi kontinuerlig jobber med helse, miljø og sikkerhet. I vår industri kommer de største utslippene fra verdikjeden vår, og særlig fra stålproduksjon. Derfor er det svært viktig for oss å tilby det mest miljøvennlige stålet, men også å jobbe tett med kundene våre, for å få de til å velge det.
Vi er overbevist om at det er nødvendig og riktig, men også lønnsomt å være et fremtidsrettet og ansvarlig selskap. For oss er bærekraft et konkurransefortrinn.
Fra EU kommer det stadig flere krav og direktiver som får betydning både for oss og kundene våre. Det kan være karbontoll, ren industri-avtaler eller nye rapporteringsregler. For oss er det viktig å ha oppdatert og riktig informasjon, når kundene våre skal hente inn data fra verdikjeden sin.
Nordic Steel har gode rutiner for rapportering av egne klimagassutslipp, og vi rapporterer på både direkte og indirekte utslipp. Vi har oversikt over hele scope 1 og 2, og deler av scope 3. Årlig rapporterer vi også på Åpenhetsloven, med aktsomhetsvurderinger av menneskerettigheter og ansvarlige arbeidsforhold.
Klimagassutslipp er en av de største utfordringene vi står overfor i hele verden. Alle har et ansvar for å få ned klimagassutslippene, og vi tar ansvar for vår del av det.
Vi har valgt å sette i gang et stort forsknings- og innovasjonsprosjekt, for å måle CO2-utslipp fra alle ledd i produksjonen. Det skal gi kundene våre bedre grunnlag for å velge mer bærekraftige produkter og løsninger.
Vi har brukt 2024 på å utvikle, teste og utforske samarbeid med aktører som kan bistå til et best mulig prosjekt, der metodene våre også blir verifisert av en uavhengig aktør.
Målet er at vi skal få en kalkyle på CO2-utslipp, uten ekstra arbeid, på alle tilbudene våre. Alt av data skal inn i forretningssystemet vårt, slik at utslippstall kommer automatisk i tilbudet. Sammen med kundene skal vi da kunne diskutere både pris og leveringstid, men også CO2-utslipp, før vi går i gang med et prosjekt.
Når kundene våre ser at de kan velge mer miljøvennlige løsninger for å få ned klimagassutslippene, og at dette i tillegg er verifiserte tall, kan det styrke beslutningsgrunnlaget. Kundene kan ta et informert valg, og være med og redusere utslippene. Etter at et prosjekt er ferdig, får kundene et klimaregnskap på hva som faktisk er brukt.
Verdiskapning og økonomisk lønnsomhet er avgjørende for en bærekraftig utvikling. Vi tror at CO2-prosjektet vårt er riktig vei å gå, ved å gi kundene våre et faktabasert beslutningsgrunnlag. Det kan få flere til å velge et mer miljøvennlig produsert stål, som er en viktig omstilling i stålbransjen.
Vi ønsker å bidra til en mer bærekraftig fremtid og jobber med FNs bærekraftsmål. Det skjer både i egne operasjoner, i oppfølging av leverandører, kunder og andre interessenter.
I Nordic Steel har vi valgt å jobbe med fire bærekraftsmål. Dette er mål som er spesielt aktuelle for oss, og der vi kan gjøre en forskjell. Det er mål 3 om god helse og livskvalitet, mål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst, mål 13 om å stoppe klimaendringene, og mål 17 om samarbeid.
De siste årene har vi hatt et miljøtema på agendaen hver måned, internt i Nordic Steel. Noen av temaene har vært arbeid i høyden, energisparing, punktavsug i sveis, og resirkulering. Vi har deltatt i Sykle til jobben-kampanjen, og arrangert gjenbruksmarked i kantinen vår. Disse temaene knytter vi til arbeidet med FNs bærekraftsmål, og spesielt de utvalgte fire målene våre.
HMS: Helse, miljø og sikkerhet er det aller viktigste vi jobber med, og jobber for. Alle skal ha en sikker arbeidsplass, og et trygt og godt miljø rundt seg.
Vi har prosedyrer, rutiner, risikovurderinger, regler, vernerunder og mål innen helse, miljø og sikkerhet. Det handler om alt fra verneutstyr, til kjøring med truck, løft, sveiseteknisk kontroll og sikker jobbanalyse. Vi har både systemer og en kultur for å si ifra og rapportere om uønskede hendelser og feil. HMS skal alltid tas på alvor.
I 2024 hadde vi et sykefravær på 4,5 prosent. Når vi skiller på langtidssykmeldinger og egenmeldinger fordeler tallene seg på 3,7 prosent for langtids og 0,8 prosent for egenmeldinger/sykt barn. Vi er glade for at vi har et lavt tall på egenmeldinger.
Arbeidsmiljø: Målet vårt er at alle arbeidstakere i Nordic Steel skal trives i jobben sin, og ha en meningsfull arbeidshverdag. En arbeidsplass skal være positiv for helse og livskvalitet.
Arbeidsmiljøet er godt i Nordic Steel. Hos oss skal det være uformelt og trivelig å være, både for ansatte og besøkende. I Nordic Steel er vi også gode kollegaer som bryr oss om hverandre.
Vi har mange aktiviteter både på egen arbeidsplass og utenfor, som fører til god trivsel og godt samhold. Her nevner vi padeltrening, bedriftsserien i bowling, lønningstreff og gåturer. Vi stilte med lag til både Markusløpet og Energistafetten. Det topp moderne treningsrommet vårt er flittig brukt av både ansatte, men også familiene.
Et høydepunkt i 2024 var tur til Sicilia for alle ansatte med følge. Vi var nesten 200 personer på tur, og hadde fantastiske dager med kultur, natur, historie, faglig påfyll, og et herlig sosialt fellesskap.Da vi reiste til Sicilia, var vi klar med en helt ny app for internkommunikasjon. For å nå ut med informasjon til alle i selskapet, uavhengig om en sitter bak en pc-skjerm eller et sveiseapparat, har vi valgt å ha vår egen app. Alle har jo en mobiltelefon! Sammen med Bryne-selskapet Grensesnitt har vi utviklet en egen app, helt etter våre behov. Her deler vi aktuelle nyheter, har ansattliste og faste oppslag om alt fra rabattavtaler til informasjon, spesielt for nyansatte.
Likestilling: Tradisjonelt har stålbransjen vært et mannsdominert yrke. Det er den fortsatt, og vi har også flest menn ansatt i Nordic Steel. Kvinneandelen har likevel økt de siste årene, og ved utgangen av 2024 var vi 139 ansatte i selskapet. Av disse var 122 menn og 17 kvinner. Andelen kvinner økte med ett prosentpoeng i 2024, mot 2023.
Likestilling er mer enn kjønnslikestilling. Det handler også om lønn, muligheter, og mangfold. Det er en policy i selskapet at arbeid av lik verdi skal gi lik lønn.
Nordic Steels arbeid med likestilling og diskriminering er nedfelt i flere av dokumentene våre, som personalhåndboken og etiske retningslinjer. Arbeidet med likestilling pågår i alle avdelinger, og alle har rett til å varsle dersom de eller andre blir utsatt for forhold som ikke er forenlige med verdiene våre.
Mangfold: Vi synes det er topp at vi har kollegaer med en variert bakgrunn, enten det kommer til nasjonalitet, etnisitet, alder, kjønn eller annet. Hos oss er alle velkomne.
Nordic Steel er en internasjonal bedrift, med mange forskjellige nasjonaliteter. Det er vi spesielt stolte av. Selv om mange for lengst har blitt norske statsborgere, har vi kollegaer med opprinnelse fra Island, Sverige, Chile, Polen, Bulgaria, Litauen, Estland, Russland, Romania, Syria, Vietnam, Nord-Irland og Ukraina.
– Vi har alle forskjellige morsmål, men vi jobber for samme mål på jobb. Det er viktig at vi forstår det og løser det sammen. Det synes jeg er kult!
Det sier Taisiia Kozarenko, en av våre utenlandske arbeidstakere. Like før jul i 2023 begynte hun i praksisplass hos oss. Taisiia er fra Ukraina, og kom til Norge da Russland angrep hjemlandet hennes i 2022.
Taisiia er utdannet ingeniør innen fornybar energi, fra et universitet i Kharkiv i Ukraina. Hun kommer opprinnelig fra Poltava-regionen, men hadde bodd sju år i Kharkiv da krigen brøt ut.
– Jeg kom til Norge allerede i mars 2022, sammen med mannen min. Norge og Jæren var kjent for meg, fordi jeg hadde vært sesongarbeider på gartneri i noen år før, forteller Taisiia.
Taisiia satte seg tydelige mål da hun kom til Norge. Hun ville ha en jobb som var relevant, og der hun kunne bidra med kompetansen sin. Det var også veldig viktig for henne å få en jobb, slik at hun kunne støtte familien sin, som bor igjen i Ukraina.
Hun tok selv kontakt med bedrifter på Bryne, sa at hun ønsket praksisplass, og ville gjerne bidra. I Nordic Steel møtte hun på driftsleder Bjørnar Huru, som så den engasjerte, standhaftige, men sjenerte unge kvinna.
– Jeg hadde med meg et brev jeg hadde skrevet, for å få fram alt jeg ville si første gangen vi møttes.
Taisiia fikk praksisplass i dokumentasjonsavdelingen, som er en del av prosjektavdelingen. De jobber tett med prosjektlederne, og sørger for at kundene våre får den dokumentasjonen de skal ha på produktene sine. Taisiia ble kjent med prosjektene vi er med på, hva vi gjør og hva vi bidrar til. Tre måneders praksis ble til fast jobb.
– Da jeg fikk fast jobb, fikk jeg også arbeidsvisum i Norge. Det betydde at jeg kunne reise hjem på besøk til familien min i Ukraina.
Taisiia besøkte familien sin i 2024, da hadde det gått to år uten at de hadde sett hverandre.
Fra Norge bidrar Taisiia for familien sin. Hun kan reise hjem igjen på besøk, men ønsker å bo og få opphold i Norge.
– Jeg oppnår mer her. I Nordic Steel gav dere meg tid til å vise hva jeg kan, uten å legge noe press på meg. Dere trodde på meg da jeg kom hit, og det gjorde meg tryggere.
For Taisiia har det stor verdi at hun kan oppnå målene sine i Norge. Hun har fått en mulighet her, som hun ønsker å ta vare på.
– Jeg føler meg ikke alene. Jeg føler det som om dere er familien min.
Et bærekraftig nærmiljø og lokalsamfunn er viktig for oss. Vi bryr oss om lokalsamfunnet som vi er en del av, og ønsker å bidra til at regionen vår skal være attraktiv å bo, leve og jobbe i. Det er viktig for oss at spesielt barn og unge har gode oppvekstvilkår, og kan være med på kultur og idrett. Nordic Steel sponser lokalidretten og kulturlivet med betydelige beløp årlig.
I 2024 var vi med og sørget for at kvinnelaget til Bryne FK fikk reise på treningsleir til utlandet, slik at de fikk bygge kultur, miljø og fikk gode treningsforhold. Vi støttet også, i tilfeldig rekkefølge:
• Gledespatruljen
• Sandnes håndball
• Bryne håndballklubb
• Bryne fotballklubb
• Nærbø IL
• InterPadel Bryne
• Frøyland IL
• Varhaug IL
• Undheim IL
• Jæren Golfklubb
• Kulturbanken
• Jæren Symjeklubb
• Markusløpet
• Rosseland ballklubb
• Hognestad IL
• Sviland BMX
• Litla Jærnåttå og Jærnåttå
• Sander Juuhl-Sivertsen (tennis)
• Maren Sele Kvia (ridning)
• Årets unge kokker
• Nordic Steel-rennet
• Bryne turnlag
Folk: Den viktigste ressursen i Nordic Steel er folkene våre. I 2024 gav vi arbeid til enda flere enn året før. Vi har økt kompetansen og understreker posisjonen vår som en hjørnesteinsbedrift på Jæren. Nordic Steel er en attraktiv arbeidsplass for mange. Vi skulle likevel ønske at flere søkte seg til mekaniske fag, fordi vi trenger flere lærlinger innen sveis, produksjonsteknikk og platearbeid.
Lærlingene våre får gode og varierte muligheter i selskapet, og opplæring fra de beste i bransjen. Tilbake får vi dyktige ansatte, med kompetanse vi trenger for fremtiden. I 2024 fikk tre av våre ansatte fagbrevet. Adrian Bekkeheien tok fagbrevet i sveis. Live Selvik Erga og Daniel Johnsen tok fagbrevet i produksjonsteknikk. Alle tre er nå fast ansatte i Nordic Steel.
Leverandører: For å være leverandør til Nordic Steel, må du være miljøsertifisert eller ha et miljøledelsessystem. Vi hjelper gjerne til, dersom leverandører ønsker bistand til å ta miljøansvar. Nordic Steel har mange leverandører innen mange ulike disipliner, og det er viktig for oss å ha god dialog og trygge leverandører. Årlig gjennomfører vi revisjoner og møter med leverandører for godkjenning og oppfølging.
Transportører: Transportørene som vi har rammeavtaler med, må være fair transport-sertifiserte. Det betyr at sjåførene har gode arbeidsforhold, bilparken er moderne med mindre utslipp, og trafikksikkerhet er i førersetet.
Åpenhetsloven: Nordic Steel er omfattet av Åpenhetsloven. I 2024 utførte vi aktsomhetsvurderinger av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i tråd med OECDs retningslinjer. Vi jobber strategisk med å styrke og sikre gode arbeidsforhold, arbeidsmiljø og menneskerettigheter. I redegjørelsen etter Åpenhetsloven dokumenterer vi muligheter og risikoer internt og i leverandørkjeden vår.
Vi har utført aktsomhetsvurderinger internt rundt helse, miljø og sikkerhet (HMS), hvor det er fare for at person- og belastningsskader kan oppstå. Vi har vurdert at det er en risiko for at personell ikke får lik lønn for likt arbeid og at personell ikke tar del i arbeidsmiljøet. HMS er et kontinuerlig arbeid, og vi jobber hver eneste dag for å få ned den identifiserte risikoen. Vi sikrer involvering ved at verneombud og øvrige ansatte er med i vernerunder. Vi gjennomfører viktige arbeidshelseundersøkelser med bedriftshelsetjenesten. I produksjonen følger vi fastsatt lønnsmatrise og vi har en utvidet kartlegging av kjønnslikestilling, og hva som blir gjort for å oppfylle aktivitetsplikten (Aktivitets- og redegjørelsesplikten). Vi jobber mye med inkludering og arbeidsmiljø, og er bevisst på dette, spesielt fordi vi vokser som selskap.
Kundeportefølje: Nordic Steel har en diversifisert og stor kundeportefølje. Vi leverer til kunder i mange ulike bransjer. Det gjør at vi ikke er like utsatt som mange andre ved svingninger i enkelte markeder. Alle bransjer trenger stål, og vår kompetanse på engineering, design, prosjektering og produksjon, kan overføres fra en bransje til en annen.
Klimamål: Norges klimamål for 2030 er å kutte utslippene med minst 55 prosent sammenlignet med hva de norske utslippene var i 1990. Målet er lovfestet i klimaloven, og meldt inn under Parisavtalen. Norge har også lovfestet et mål om å bli et lavutslippssamfunn i 2050, det vil si at klimagassutslippene er redusert med 90-95 prosent fra nivået i 1990. Det er også nedfelt at Norge tar sikte på å oppfylle klimamålet for 2030 i samarbeid med EU, noe som vil si at Norge deltar i EUs klimaregelverk (Kilde: Regjeringens klimastatus og -plan).
I tillegg har regjeringen satt omstillingsmål for den norske økonomien, og hele næringslivet skal omstille seg til et lavutslippssamfunn. I EU kommer industri- og klimaavtaler, om alt fra sirkulærøkonomi til toll, å påvirke oss.
Miljøvennlig stål: I Nordic Steel har vi valgt å gå tidlig inn i det grønne skiftet, og gjøre det vi kan for å omstille oss. Vi skal gjøre det vi kan for å påvirke positivt, både internt i egen organisasjon, og eksternt mot kunder og leverandører.
Et av valgene som betyr mye i virksomheten vår, er hvilket stål som blir brukt til prosjektene våre. Stål med høye klimagassutslipp er gjerne produsert på tradisjonell måte, med ny jernmalm, i masovn. Stål med lavere klimautslipp har blant annet en stor andel resirkulert skrapmetall i seg, det kan være produsert i elektrisk lysbueovn eller med kun fornybare kilder. Tradisjonell stålproduksjon har høye utslipp sammenlignet med fornybar produksjon.
Nordic Steel samarbeider med de fremste aktørene i verden, for å kunne tilby det første kommersielt tilgjengelige stålet med lavest utslipp, til kundene våre.
Innovasjon: Innovasjonsprosjektet vårt om CO2-utslipp fra alle ledd i produksjonen vår, skal gi kundene våre underbyggende bevis som de kan bruke i sin virksomhet og mot sine kunder, for å ta valg og grep der det gir mest effekt på utslippene. Vi mener at dette er den mest praktiske og faktiske måten vi kan endre en bransje på.
Sirkulærøkonomi og resirkulering: I Nordic Steel sorterer vi alt avfall, som papp og papir, plast, kjemikalier, farlig avfall, elektrisk avfall, trevirke, matavfall, restavfall og metall. Også i 2024 resirkulerte vi over 90 prosent av alt avfall i Nordic Steel.
100 prosent av alt stålavfall og avkapp blir sendt til resirkulering slik at det kan bli til nytt stål, og slik sørger vi for god sirkulærøkonomi. Stål kan resirkuleres uendelig mange ganger uten at det mister egenskapene sine.
Sirkulærøkonomi var også miljøtema internt i november i 2024. Da arrangerte vi blant annet gjenbruksmarked i kantinen vår. Vi har også startet med panting av flasker, der panteflasker blir samlet i egne beholdere. Panten går til Flaskefond, som støtter norske oppstartsbedrifter og gründere som jobber med FNs bærekraftsmål.
Transport: Det skal være lett å reise miljøvennlig til Nordic Steel. Vi har 22 elbil-ladere utenfor byggene våre, og egen stasjon for elektriske bysykler. Syklene kan enkelt kombineres med kollektivbilletten, til og fra Bryne stasjon. Vi er også med på Sykle til jobben-kampanjen hver vår, og oppfordrer ansatte til å reise miljøvennlig.
Egne klimautslipp: Nordic Steel har lave utslipp fra egen produksjon og egne bygg. Vi har all produksjon i Norge, i moderne lokaler, og vi bruker nye, energieffektive maskiner. Vi rapporterer på scope 1, som er direkte utslipp fra egen virksomhet, og scope 2, som er indirekte utslipp fra innkjøpt elektrisitet. Vi rapporterer på flere faktorer under scope 3, som avfall, flyreiser og tjenestereiser med bil.
I 2024 var klimautslippene våre på 153,5 tonn CO2. Det er fordelt på 48 tonn på scope 1, 24,5 tonn på scope 2, og 81 tonn på scope 3. Sammenlignet med 2023, øker CO2-utslippene våre med 29 prosent. I 2023 var utslippene på 118,8 tonn.
Når vi ser på fordelingen innenfor de tre scopene er det nærmest helt likt på scope 3 (80 tonn i 2023, 81 tonn i 2024). Under scope 2 har vi redusert utslippene fra 2023 til 2024 (27,3 tonn i 2023, 24,5 tonn i 2024). Økningen skjer i scope 1 (11,5 tonn i 2023, 48 tonn i 2024).
Det kan vi forklare. I 2024 var selskapet Nordic Steel Construction blitt en del av Nordic Steel. Som stålentreprenør og montasjeselskap hadde montørene i selskapet kjøretøy de benyttet. Nordic Steel har altså blitt eier av flere kjøretøy enn året før, og flere av de går på diesel. Vi jobber med å bytte ut deler av bilparken og i løpet av året har også flere av bilene blitt solgt.
Samarbeid er et helt sentralt mål for alt vi gjør. Dersom vi ikke samarbeider om å få ned klimagassutslippene, kan vi heller ikke nå bærekraftsmålene som nær hele verden står sammen om.
Vi samarbeider med kunder, leverandører, næringsliv, nettverk og foreninger – og mange andre interessenter, om bærekraftige valg og tiltak. Innovasjonsprosjektet vårt om CO2-utslipp fra alle ledd i produksjonen, er støttet av flere kunder. Viktige leverandører i mange land sørger for at vi kan tilby det mest miljøvennlige stålet til kundene våre.
Compera: Nordic Steel er samarbeidspartner i Compera, som utvikler et system og verktøy for bærekraftsrapportering. I prosjektet blir det utviklet løsninger for å forenkle klimarapportering og forbedre datakvaliteten, slik at bedrifter kan redusere indirekte utslipp fra verdikjeden.
I 2024 fikk alle Nordic Steels leverandører et spørreskjema, for å kartlegge kompetanse og utfordringer innen bærekraftsfeltet. Vi fikk svar fra 37 prosent, noe vi ser på som en høy svarprosent på et frivillig spørreskjema. I 2025 skal Compera-verktøyet tas i bruk i Nordic Steel.
Kompetansedeling: Vi deltar i nettverk, deler informasjon i ulike samarbeidsforum og bidrar med kompetanseheving for både kunder og samarbeidspartnere. Det er viktig for oss å skape interesse rundt miljøvennlig stål, og de mulighetene vi har for å få ned klimautslippene.
Stål er et av verdens mest resirkulerte materialer. Det kan gjenvinnes uendelig mange ganger uten at det går ut over kvaliteten.
Det er derfor riktig å si at stål er en del av den sirkulære økonomien. Når stål blir smeltet om, kan det bli noe helt annet – i en helt ny form, og med en helt ny funksjon.
Stål er et av verdens viktigste byggematerialer, og det kommer til å være et helt sentralt materialvalg også i fremtiden. Stål har egenskaper som vanskelig kan erstattes av andre materialer. Det kan både resirkuleres 100 prosent og produseres med fornybar energi, noe som gjør det til et mer bærekraftig materialalternativ.
Mellom 70 og 80 prosent av alt stål som noen gang er produsert, er faktisk i bruk enda. En viktig grunn til det er en godt fungerende internasjonal handel med skrapstål, og at skrapbaserte stålverk benytter seg av skrap til å produsere helt nytt stål.
Gjenvinning av stål og aluminium krever kun henholdsvis 30 prosent og 5 prosent av energien som brukes til å produsere nytt metall. Verdens beholdning av råstoffer til produksjon av metaller er begrenset, derfor er det viktig å bruke ressursene på nytt.
Det er også svært viktig at stålavfall blir brukt i produksjon av nytt stål. Stål som er produsert med stålskrap er et mye bedre alternativ for miljøet, fordi det har et betydelig lavere klimautslipp.
I forbindelse med produksjon av nytt stål blir CO2-utslippene redusert med 58 prosent, dersom stålskrap brukes i stedet for ny malm. Det reduserer også luftforurensingen med 86 prosent, vannforbruket med 40 prosent og vannforurensing med 76 prosent (Advocating Recycling in Europe (EuRIC)).
Gjenvinning av ett tonn stål sparer 1,4 tonn jernmalm, 0,8 tonn kull, 0,3 tonn kalk og tilsetningsstoffer, og 1,67 tonn CO2 (EuRIC).
Stålindustrien har også redusert energibruken betydelig de siste tiårene. Produksjon av ett tonn stål i dag krever bare 40 prosent av energien som det tok å produsere stål i 1960-årene. Og siden den gang har stålproduksjonen økt nesten med det tidobbelte. Samtidig har også bruk av fornybar energi blitt enda viktigere for stålproduksjon.
Stålindustrien er i en voldsom utvikling og helt fossilfri produksjon av stål nærmer seg. Fra 2026 er det ventet kommersielt tilgjengelig stål fra hydrogenproduksjon. Det har ingen utslipp av CO2, så lenge hydrogenet er laget med grønn kraft. Stadig flere aktører jobber med karbonnøytral stålproduksjon. Mulighetene er nær, og noen av de er her allerede.
I 2023 ble Nordic Steel først i Norge med å tilby verdens mest bærekraftige, rustfrie og syrefaste stål til kundene våre. Stålet Circle Green har 93 prosent lavere klimautslipp enn gjennomsnittet i industrien.
Nordic Steel overtok Acoustics, et ledende selskap innen lyd i ventilasjonssystem. Acoustics leverte kvalitet gjennom tiår, og da grunnlegger Anders Busvold skulle bli pensjonist, ønsket han å videreføre kunnskap, erfaring og en godt etablert merkevare til et seriøst firma. Nordic Steel er en av de fremste produsentene av ventilasjonskanaler og utstyr til alle bransjer, og ble en komplett leverandør av HVAC med Acoustics-produktene. Typiske Acoustics-produkter er jethetter, lydfeller, akustiske vegger, kanaler og spjeld.
Høsten 2024 overtok Nordic Steel Breimyra 5. Det er naboeiendommen til Langmyra 6, som er Nordic Steels hovedkontor. Breimyra 5 er på 18.000 kvadratmeter, der 9000 kvadratmeter er bygninger, både til produksjon og administrasjon. De fleste byggene blir beholdt som de er, men blir pusset opp og innredet etter behov. På tomten er det også et stort terminalbygg, som er fullt utleid og brukes til det formålet. Ved behov kan Nordic Steel bygge videre steg for steg. Det viktigste er at det nå er tilstrekkelig plass til å vokse videre på samme sted, på Håland industriområde på Bryne.
Det var tidenes største kontrakt for selskapet, da Nordic Steel signerte med Statsbygg i juni. Nordic Steel skal utvikle og bygge strømningssystem til Norsk havteknologisenter i Trondheim. Kontrakten er på over 200 millioner kroner. I prosjektet inngår prosjektering og engineering, med avanserte strømnings- og beregningsmodeller. I tillegg til produksjon av hele systemet, skal også Nordic Steel montere det. Strømningssystemet består av komplekse stålkonstruksjoner, som skal brukes i et stort basseng for å teste bølger, strøm og vind. Norsk havteknologisenter blir et verdensledende senter for utdanning, forskning og innovasjon innen havnæringene. Det er NTNU og Sintef Ocean som skal bruke anlegget.
For første gang skulle vi være med på en TV-produksjon, der vi egentlig hadde hovedrollen. Men vi kunne ikke fortelle om det til noen.
Her er historien om da Nordic Steel produserte boksene i Boksen.
I hele 2024 jobbet vi med produksjonsselskapet Seefood. De tok faktisk kontakt med oss allerede i november 2023. Kunne vi lage en boks som passet til programideen deres?
Produsent Eirik Hamre viste oss skisser og de første ideene til programmet. Dette var en helt ny ide, utviklet av Seefood selv, det samme selskapet som står bak blant annet Kompani Lauritzen. Med fare for at andre skulle kopiere ideen, og særlig elementet med boksene, måtte vi holde planene helt for oss selv.
I begynnelsen var det kun markedsavdelingen som var i kontakt med Eirik Hamre og Seefood. Men snart måtte fagfolk på prosjektering og design på banen. Vi hadde lyst til å lage de 12 boksene de trengte.
Det skulle være folk inni boksene. Vi måtte derfor ta hensyn til mye. Boksen måtte være høy nok for et voksent menneske, ha plass nok inni, et sete til å sitte på, og plass til kamera og lys innvendig. Sikkerhet var et svært viktig element. Ingen kanter måtte være skarpe, ingen skulle klemme seg i døra eller slå hodet hvis de skulle hoppe ut av boksen. Boksen måtte også tåle løft fra kran og helikopter.
Et viktig krav var at dørene skulle fjernstyres og åpnes samtidig på alle 12 boksene. Boksene er laget i aluminium, for å få ned vekten, siden de skulle flyttes mye på. De måtte også enkelt demonteres og pakkes sammen. Det kom til å bli konkurranser der boksene måtte inn i trange rom, i en heis, på en strand eller opp trapper og på tak. Derfor var det en stor fordel at de enkelt kunne demonteres og bæres rundt.
Boksene skulle også se bra ut på TV. Produksjonsfolkene fra Seefood ble hyppige gjester på Bryne utover våren 2024. De vurderte kamerautsnitt, hva som så best ut i boksen. Det ble planlagt for farger inni og utenpå. Alt skulle gjennom Nordic Steels produksjon – uten at folkene våre visste hva dette skulle brukes til.
«Det skal brukes i et TV-program», sa vi til kollegaene våre. De som jobbet med boksene fikk vite dette, fordi de forstod at disse var noe annet enn en vanlig kunde, siden de kom med kamera og stilte andre spørsmål enn «vanlige» kunder. Fra boksene var i produksjon fra februar 2024, visste vi at det var nesten et år til premiere på TV (januar 2025). «Det er like greit at du ikke vet hva det skal brukes til, så slipper du å holde det hemmelig», sa vi.
Først lagde vi en prototype. Vi hadde aldri laget en boks eksakt som dette før, det var greit å ha et utgangspunkt før vi lagde 12 av dem. Seefood visste heller ikke helt hva de trengte, før de så et fysisk resultat. Den første prototypen ble kun en prototype, vi gjorde den neste boksen litt lavere og designet utvendig ble litt endret. Fotografene til programmet kom til Bryne for å teste lys- og lydforhold i boksene. Alt i produksjonen ble tilpasset et best mulig TV-program.
I Nordic Steels produksjon ble aluminiumsplatene skjært til i lasermaskinen. Delene ble bøyd i kantpressene og sveiset sammen, der de skulle holdes sammen. I seg selv er boksen et byggesett, så de ferdige delene ble flatpakket og sendt til lakkering. Tilbake fra lakk skulle boksene – som nå var gule – settes sammen i verkstedet.
Understellet på boksen er laget med hull som passer jekketralle eller truck, for enkelt å kunne flytte en ferdig sammensatt boks. I bunnen gjemmer det seg også elektronikk og motor, som styrer åpningen på dørene.
På et tidspunkt den våren var verkstedhallen full av gule bokser. De ble satt sammen og testet hos oss. Vi lagde forresten 13 stykker, for en av de skulle egentlig brukes fast til utslagskonkurransen, i tillegg til at de 12 deltakerne skulle ha hver sin boks.
Lørdag 18. mai 2024 var en nydelig dag, med blå himmel og sol. Seefood ønsket å teste alle boksene samtidig utenfor Nordic Steel og hadde leid inn en lokal fotograf til oppdraget. Nå var det bare dager til opptaksstart – og teknikken fungerte som den skulle.
Boksene ble stående trygt hos Nordic Steel noen dager til. Da dukket en stor gjeng med produksjonsfolk fra Seefood opp. De ønsket å male boksene innvendig. Heldigvis var været fortsatt fint, og malearbeidet ble gjort utendørs, samtidig som de testet lys og kameravinkler. Mange nysgjerrige i Nordic Steel ble enda mer nysgjerrige av dette synet.
Få dager senere ble alle boksene sendt fra Nordic Steel, og direkte til opptak av programmet. Vi hadde gjort vårt – i denne omgang.
Nå måtte vi bare holde det hemmelig resten av året. Og det klarte vi!
Vi var på firmatur til Sicilia fra 9. til 12. mai 2024. Totalt nesten 200 personer med ansatte og følge. Det ble en uforglemmelig tur, med mange minnerike opplevelser. Her er noen høydepunkter:
• Pizzafest i Catania, som endte opp som musikk- og dansefest
• Natur, utsikt, sjarmerende gater og torg, små restauranter, amfiteater og shopping. Historiske Taormina er et av de mest populære reisemålene på Sicilia – det skjønner vi godt
• Vulkanen Etna er Europas høyeste og mest aktive vulkan. Vi gikk tur i kraterfjellene. En unik opplevelse!
• Vinsmaking og omvisning på vingården Camporé ved foten av Etna. Dette var turens absolutte kulinariske høydepunkt, og vi fikk med oss oppskriften på verdens beste pastasaus
• Hagefest på hotellet, med livemusikk, middag, dans og glede
EY Entrepreneur Of The Year
Børre Lobekk og Nordic Steel vant hovedkategorien «Entrepreneur Of The Year» for region Sørvest under regionsfinalen i Stavanger i november 2024.
– Nordic Steel har siden 2013 befestet sin posisjon som en ledende aktør innen stålindustrien og bærekraftige løsninger. Børre Lobekks strategiske og fremtidsrettede lederskap har hatt stor betydning for både selskapets vekst og utvikling, og for næringslivet i Rogaland, sa Cecilie Tunge Stoudt, regionsleder for EY Entrepreneur Of The Year i Sørvest.
EY Entrepreneur Of The Year er verdens største vekstskaperprogram med kåringer i over 60 land. Hensikten med vekstskaperprogrammet er å fremheve og hedre personer som bidrar med ideer, satser kapital og yter egeninnsats for å skape varige verdier og arbeidsplasser.
Konkurransen utmerker seg fra andre vekstkonkurranser ved å vektlegge entreprenørens rolle, verdier, ledelse, samt samfunns- og miljøengasjement, like mye som økonomisk vekst.
I Nordic Steel er vi stolte over prosjektene vi får være en del av, både fordi de setter spor etter seg, og fordi de betyr noe for kundene våre og samfunnet rundt oss.
Gjennom året har vi bidratt til store og viktige samfunnsprosjekter – fra avanserte stålkonstruksjoner innen bygg og anlegg, energieffektive løsninger til offshore-sektoren, innovative installasjoner innen akvakultur og solide bidrag innen samferdsel og infrastruktur.
Prosjektene våre er med på å bygge landet, skape trygge arbeidsplasser og sikre at norsk industri fortsetter å vokse og utvikle seg. Vi er stolte over kompetansen vår, menneskene vi har med oss, og at vi gjennom prosjektene bidrar til et sterkt og konkurransedyktig næringsliv.
Vi setter stor pris på at du har brukt tid på å lese om oss i Nordic Steel. Enten du er ansatt, kunde, eier, samarbeidspartner – eller bare nysgjerrig – håper vi du har fått et godt innblikk i hvem vi er, hva vi står for, og hva vi får til sammen.
Det er menneskene som utgjør Nordic Steel. Fagfolk som står på hver eneste dag, som hjelper kundene våre med å løse komplekse utfordringer, og som bygger fremtidens industri. I 2024 har vi tatt nye steg, sammen.
Vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre – og litt til. Vi har sikret mer boltreplass, kjøpt Acoustics, vunnet vår største kontrakt noen gang og styrket oss som konsern. Vi har vært på firmatur til Sicilia, lært enda mer, utviklet oss faglig og løftet hverandre. Sammen er vi blitt enda sterkere.
Fremover skal vi fortsette å jobbe målrettet, bygge stein på stein og levere kvalitet i alle ledd. Vi skal levere til kundene våre, støtte hverandre internt og være en trygg og ansvarlig aktør i samfunnet.