På taket av det gamle meieribygget i Bryne sentrum står en tre meter høy og fire meter bred hånd i aluminium. Denne er festet til et stort stålstativ. Hånden er en del av Pøbels kunstverk av Erling Braut Haaland.
Hvordan vet vi at hånden kommer til å tåle miljøet den står i? At den fortsatt står der etter storm, orkan, regn og snø?
Senior prosjektleder Thorbjørn Jensen i Nordic Steel forklarer:
- Vi har prosjektert hånden og stålstativet til å stå imot naturkreftene. Det skal ikke fly deler av den, den skal heller ikke flytte på seg. Den er beregnet for å tåle vær og vind i denne delen av landet. Standardene forteller oss hva som ligger til grunn for hva en konstruksjon som dette skal tåle.
Erlings hånd er festet til stålstativet med bolter. Hvor mange bolter som var nødvendig og hvor de skulle plasseres, slik at stativet også står festet til underlaget, er også beregnet.
- Før vi kunne feste stativet på toppen av taket, måtte vi finne ut hva underlaget på taket er, hvordan taktekkingen er utført. Stativet må også sitte fast i noe, og her fant vi betong til å feste det i, utdyper Jensen.
I Nordic Steel har vi ingeniører med lang erfaring og bred kompetanse på maskintekniske beregninger, materialkunnskap og analysemodeller. Viktige oppgaver for ingeniørene er å se på hvordan vi utnytter materialer og når det kreves avansert konstruksjonsteknikk og analyse. Miljø er et sentralt element vi tenker på, for å bruke minst mulig stål.
Til akvakultur må mye av utstyret vi produserer tåle fôr, saltvann, bølger og sterke strømninger. Produksjon til olje- og energibransjen må ha en enorm styrke, fordi utstyret skal tåle ekstreme påkjenninger offshore. Vi snakker om bruk av utstyr, temperaturer, vekt, vibrasjoner og stressbelastning. Seismiske beregninger for å regne på hva utstyr tåler under jordskjelv utfører vi også.
- Vi produserer utstyr som skal stå trygt i 50 år, 1000 meter under vann. Det krever en større grad av prosjektering. På havbunnen er det høyt trykk og strømninger, og utstyret vi lager må ha plass til å bevege, eller strekke seg. Stålet vi bruker må være riktig dimensjonert. Vårt utstyr kan dessuten være del av en større installasjon på havbunnen og vibrasjoner fra en del av utstyret kan påvirke en annen. Også det beregner vi inn før vi går i gang med produksjonen, sier Thorbjørn Jensen.
En av metodene vi bruker for å beregne hva Erlings hånd må være laget av for å stå trygt på et tak i Bryne sentrum, og hvordan avansert subseautstyr til olje- og energibransjen må produseres, heter FEM-analyse.
FEM-analyse (Finite Element Method) brukes til alle former for styrke- og termiske beregninger. Datasimulering, kalkulasjon og beregning i analysemetoden viser hvordan et objekt reagerer under ulike omstendigheter og fysiske påvirkninger.
Metoden er både allsidig og nyttig, fordi den kan beregne mange ulike problemer og kombinasjoner av dem. FEM-analyse deler komplekse systemer inn i enkle deler med kjente og forståtte egenskaper. Informasjonen blir flyttet fra del til del og metoden simulerer hva som skjer når alle egenskapene til et system blir satt sammen.
- Det er ulike standarder for alt vi utfører og alt blir dokumentert. Det er veldig viktig å velge riktig standard, til alle bransjer. Da får vi en nøyaktig beskrivelse av hvor sterkt utstyret er og hvordan det reagerer på ulike faktorer som temperaturer, vann, vibrasjoner, trykk og eksplosjonsberegninger, sier Thorbjørn Jensen.