Tom Rosland leder en avdeling som har vokst jevnt og trutt siden Rosland selv startet her i 2013. Den gang var de to ansatte i avdelingen, i dag teller de 11 personer. Flere av dem er ansatt i år.
– Når alt annet i bedriften vokser, må vi jo følge med. Det har vært en naturlig utvikling.
Den tekniske avdelingen i Nordic Steel jobber daglig med å utvikle ideer til virkelighet, og hypoteser til kvalitetsprodukter som skaper nytte og verdi. Avdelingen består av tekniske tegnere, maskiningeniører og sivilingeniører – alle fagfolk med lang erfaring fra ulike næringer.
Arbeidsoppgavene har også endret seg. De er mer omfattende i størrelse og tid, og også mer allsidige.
Lite er for lite, og ingenting for stort, og variasjonen i oppdragene er store.
– Det er stort sett alt man kan tenke seg. Fra små enkle braketter, til store konstruksjoner.
– Hva er det mest spennende eller utfordrende du selv har jobbet med?
– Det er vanskelig å svare på. Nasjonalmuseet var utfordrende. Det var kanskje ikke på grunn av kompleksiteten, men varigheten over flere år.
For teknisk avdeling starter jobben det med en intern bestilling fra en selger eller en prosjektleder i Nordic Steel om et eller annet som skal tegnes eller designes og klargjøres for produksjon.
– Et eksempel kan være en bestilling om gangtrapper. Vi får kanskje noen enkle skisser som sier noe om målet på trappen, så er det vår oppgave å designe og konstruere hvordan den trappen skal se ut.
– Opplever du noen ganger en bestilling som så komplisert at dere må si nei?
– Vi har vel noen ganger tenkt at dette blir så komplisert at det kanskje ikke går, men vi har aldri sagt nei. Det løser seg til slutt.
– Aldri gitt opp?
– Nei, nei... Det har ikke skjedd. Vi får det til.
– Kan dere lage hva som helst?
– I stål – innenfor det Nordic Steel driver med – vil jeg si ja. På den annen side, fly er jo også laget av stål. Det kan vi ikke. Men poenget er at noe kan i utgangspunktet se veldig komplisert og overveldende ut. Når man begynner å bryte det ned i smådeler og får satt dem sammen, er det ikke så vanskelig likevel.
Bredden i oppdragene er stort. Det kan dreie seg om fasader på bygg, bruer, trapper, laksefeller, ventilasjon, gjerder, tanker, rammeverk – blant annet.
– Jeg vil nesten si vi holder på med alt. Nå har jeg holdt på med et stort vinstativ med plass til noen tusen vinflasker. Det har vi ikke laget før.
– Husker du hva du så for deg da du selv startet for ti år siden?
– Ja, jeg husker at jeg tenkte at det blir godt å begynne i en liten bedrift igjen. Jeg kom fra en bedrift som hadde vokst fra 30 ansatte til 100. Så begynte det jo å balle på seg her også, men det er gjort mer kontrollert. Nordic Steel er en veldig god arbeidsplass. Vi har et godt miljø, og veldig få som slutter. Strategien har vært å vokse, og alle er med å dra lasset.
Rune Håland er en av de ansatte i avdelingen. Mens de fleste andre av oss fortsatt ligger og sover, har Håland allerede utført dagens treningsøkt og er i full gang med dagens arbeidsoppgaver. Tiden flyr ofte fortere når man har energi nok. 51-åringen fra Bryne har jobbet som teknisk tegner i Nordic Steel i over to år, og kom til selskapet fra en konkurrerende bedrift. Det har han aldri anget på.
Håland har alltid vært interessert i teknisk tegning og konstruksjon. I Nordic Steel får han mange utfordringer å bryne seg på.
– Det er en veldig god bedrift å jobbe i. Kjekke oppdrag, masse hyggelige folk som vil og får til noe. Ansatte blir tatt vare på, og vi får være med på mye forskjellig.
– Hva holder du på med for tiden?
– Vi har en interessant kunde som driver med lynlading av anleggsutstyr, og vi har designet noen uniter som skal monteres på ferdige hengere som igjen blir leid ut til entreprenører. Nå er det jo miljøkrav til at en del av utstyret i anleggsbransjen skal være elektrisk. Med bruk av disse unitene vi lager kan man lade to maskiner i løpet av lunsjpausen. Og når det er gjort, har de strøm nok dagen ut. Min oppgave har vært å finne på noe som er produserbart, og som er relativt rimelig å lage. Jeg har hatt rimelig frie tøyler, men i tett dialog med kunden.
– Hvor lang tid tar det å lage en slik prototype?
– Det går raskt et par hundre timer. Men jeg liker oppdrag hvor man må være kreativ og får skape og produsere noe i lag med kunde og prosjektleder. Man jobber sjelden bare med en ting. Jeg har kanskje fem-seks prosjekter som jeg er involvert i samtidig. Det er aldri to dager som er like. Dette gjør det ekstra interessant å gå på jobb. Man vet ikke helt hvilke utfordringer som venter, og det liker jeg. Det er ekstra kjekt å få det til når noen tenker at dette ikke går.
Connie Ranatunga er blant de sist ansatte. Hun er 45 år og begynte i selskapet like før sommeren. Noe av det første hun gikk i gang med var å tegne fortauskanter i cortenstål som skal brukes på en norsk flyplass.
– Jeg har ikke vært borti materialet før, men det gjør det ekstra spennende.
Connie jobbet i en bedrift i Stavanger før hun begynte i Nordic Steel. Opprinnelig er hun fra Vassøy, men valgte å slå seg ned på Bryne allerede for flere år siden.
– Jeg trives veldig godt på Bryne. Her tar det meg tre minutter å sykle til jobb, sier Connie.
I dag jobber hun som Project Engineer/CAD-designer i Nordic Steel. Også hun har lang erfaring som teknisk tegner og utarbeiding av produksjonstegninger og produksjonsunderlag, kundetegninger og dokumentasjon. I tillegg har hun erfaring med grafisk design.
– Det var to årsaker til at jeg begynte i Nordic Steel. Jeg fikk med meg mye av det som ble skrevet om selskapet på sosiale medier, og for meg virket det veldig spennende. Samtidig var jeg på jakt etter en arbeidsplass som lå nærmere der jeg bor. Her er jeg blitt tatt veldig godt imot. Jeg synes det er en veldig behagelig atmosfære på arbeidsplassen.